Естония ще гласува през март следващата година на парламентарни избори, съобщи ДПА. 

...
Естония ще гласува през март следващата година на парламентарни избори, съобщи ДПА. 
Коментари Харесай

Естония гласува за парламент през март

Естония ще гласува през март идната година на парламентарни избори, съобщи ДПА. 

Президентът Алар Карис насрочи изборите за 5 март.

В момента Реформаторската партия на премиера Кая Калас води в предизборните проучвания на публичното мнение.

Втора в социологическите проучвания е дясната популистка Консервативна национална партия на Естония (EKRE), следвана от лявоцентристката Естонска центристка партия.

Около 900 000 души имат право на глас в изборите, които се организират по интернет. Естония беше първата страна в Европа, която вкара цифрово гласоподаване през 2005 година Гласоподавателите ще могат да пуснат бюлетините си преди изборния ден.

Войната в Украйна се обрисува да бъде основен проблем в страна, която има обща граница от съвсем 300 километра с Русия.

Европейските страни трябва да удвоят разноските си за защита поради войната на Русия в Украйна. Това съобщи през вчерашния ден външният министър на Естония в понеделник, добавяйки, че личната му страна възнамерява да увеличи разноските за национална защита до 3% от Брутният вътрешен продукт. Урмас Рейнсалу направи мненията по време на пътешестване до Киев с шестима други външни министри.

Припомняме, че предходната седмица, Естонският парламент реши да отхвърли законопроект, забраняващ използването на съветски език в общественото пространство в страната.

Според проектозакона, направен от Консервативната национална партия, промените в законите " За езика ", " За средствата за всеобща информация ", " За рекламата ", Наказателния кодекс и други законодателни актове изискват " обществени и частни юридически лица на Република Естония в своите действия, ориентирани към популацията на Естония, да употребяват единствено държавния език ".

Беше разрешено да се добави превод на непознат език към естонския текст, " само че не на съветски "

На 18 октомври естонският парламент прие изказване, което разгласи Русия за " терористичен режим ". Освен това страната беше една от първите които вкараха възбрана за влизане на съветски жители с годни шенгенски визи, издадени от други страни, а по-рано спря да издава такива визи, с изключение на при филантропични случаи.

Премиерът на страната Кая Калас на 20 септември съобщи, че жителите на Русия и Беларус, непрекъснато пребиваващи на територията на Естония, които по закон имат огнестрелно оръжие, могат да застрашат националната сигурност на страната и тя призова тези оръжия да бъдат конфискувани, като държавното управление приготвя специфичен законопроект по въпроса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР